Waarom wordt de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda aangepast? De A20 vervult een cruciale rol in de bereikbaarheid van Rotterdam (Haven), Greenport, Westland-Oostland en Greenport Boskoop. De A20 is ook een belangrijke verbinding tussen Utrecht en Rotterdam. Het deel van de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda vormt een bottleneck voor het verkeer. Dit weggedeelte is het enige deel van de A20 dat nog uit 2x2 rijstroken bestaat. De rest van het tracé heeft 2x3 rijstroken. In beide richtingen staan dagelijks files en er gebeuren op dit traject veel ongevallen.
Door de groei van het verkeersaanbod worden de problemen rond de doorstroming en de verkeersveiligheid steeds groter. Het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda heeft als doel deze problemen aan te pakken.
Over welk deel van de A20 gaat het? Het projectgebied is het traject van de A20 vanaf de aansluiting Nieuwerkerk aan den IJssel (km 41,5) tot aan de A12-afslag Gouda (km 29,3) in beide richtingen. Dit traject heeft een lengte van circa 10 kilometer. De aansluitingen met onderliggende infrastructuur en die van de A20 op de A12 vallen binnen het project, inclusief het Gouwe-aquaduct. Uitgangspunt is dat het Gouwe-aquaduct niet wordt vergroot.
Wat is het Voorkeursalternatief? Binnen het Voorkeursalternatief worden de A20 en een deel van de A12 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda verbreed van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken. In de richting Utrecht wordt het gehele tracé verbreed. In de richting Rotterdam wordt het deel tussen de pergola (onderdoorgang van de A20 onder de A12) en de aansluiting Nieuwerkerk aan den IJssel verbreed. Het Voorkeursalternatief draagt bij aan een betere doorstroming en vergroot de verkeersveiligheid.
Hoe is Rijkswaterstaat tot het Voorkeursalternatief gekomen? In 2017 is de eerste fase van de MIRT-Verkenning doorlopen. Deze analytische fase is afgesloten met de publicatie van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) in januari 2018. In de NRD is beschreven welke alternatieven in de hiernavolgende beoordelingsfase moesten worden onderzocht en welke onderzoeken in deze fase moesten worden uitgevoerd.
In de beoordelingsfase zijn drie alternatieven onderzocht voor de aanpak van de problemen rond de doorstroming en de verkeersveiligheid op de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in een milieueffectrapport (MER) met de daarbij behorende achtergrondrapporten. De alternatieven zijn onderzocht op de mate waarin ze zouden bijdragen aan de verkeersdoorstroming, verbetering van verkeersveiligheid en op de effecten voor het milieu.
Ook de kosten en de baten zijn in beeld gebracht. In samenspraak met de regionale bestuurlijke partners (Provincie Zuid-Holland, gemeenten Zuidplas, Gouda, Waddinxveen en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) is, op basis van de uitkomsten van de onderzoeken, het Voorlopig Voorkeursalternatief geformuleerd. Dit Voorlopig Voorkeursalternatief is overgenomen door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het is vervolgens op 11 maart 2019 vastgesteld als Voorkeursalternatief voor de aanpak van de A20.
Wat kosten de beoogde maatregelen? Het project kent een taakstellend budget voor de verbreding van de A20 van €124 miljoen, inclusief BTW, gebaseerd op het prijspeil van 2018. Vanuit dit budget moeten alle beoogde maatregelen waar het Rijk verantwoordelijk voor is betaald worden.
Wat is de planning van het project? Het project kent de onderstaande planning.
Wat gebeurt er tijdens de Planuitwerkingsfase? In deze fase werkt het project het Voorkeursalternatief dat uit de Verkenningsfase kwam verder uit en onderzoekt het in detail. De resultaten van de onderzoeken worden eerst opgenomen in een Ontwerpprojectbesluit (OPB) en later in een Projectbesluit (PB), samen met het bijbehorende Milieueffectrapport (MER). Het Milieueffectrapport brengt in kaart wat de gevolgen van het Voorkeursalternatief zijn voor onder andere de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, geluidsniveau en natuur.
Bij het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda vindt de voorbereiding van de realisatie tegelijkertijd plaats met de Planuitwerking. Zo kan Rijkswaterstaat de opdracht snel verlenen aan een opdrachtnemer, nadat het onherroepelijk Tracébesluit is genomen. De verwachting is dat het project hierdoor anderhalf jaar korter duurt dan wanneer de voorbereiding voor de realisatie pas na de Planuitwerking zou plaatsvinden.
Hoe verhoudt het MJPG zich tot het project? Tegelijkertijd met de Planuitwerking van het project A20 NIeuwerkerk aan den IJssel - Gouda wordt een saneringsplan opgesteld dat leidt tot een Saneringsbesluit (SB). Dit gebeurt buiten het project en in het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). Rijkswaterstaat pakt met het MJPG geluidshinder bij woningen aan. Langs de A20 gaat de aandacht wat betreft geluidshinder onder andere uit naar de wijken Mossen en Kruiden in Nieuwerkerk aan den IJssel en de locatie Maria’s Hoeve in Moordrecht. De MJPG-maatregelen betreffende stil asfalt en geluidschermen worden overgedragen aan het A20-project om samen met de wegverbreding te realiseren. Zo zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat weggebruikers en omwonenden zo weinig mogelijk hinder ervaren van de werkzaamheden. Maatregelen betreffende gevelisolatie worden buiten het project, via het MJPG-spoor, uitgevoerd.
Hoe word ik betrokken bij het project? Verschillende partijen en individuen hebben een belang bij de werkzaamheden die binnen het project plaatsvinden. Denk aan mensen die in de omgeving van het project wonen, bedrijven die de A20/A12 en/of nabijgelegen infrastructuur gebruiken, belangenorganisaties en overheidspartijen (gemeenten, hoogheemraadschap, provincie en het Rijk). Het project betrekt al deze groepen bij het project op een wijze die past bij hun rol en hun belang. Hieronder een nadere toelichting per doelgroep.
Omwonenden Langs het projecttracé wonen op verschillende afstanden inwoners van de gemeenten Zuidplas, Gouda en Waddinxveen. Het project benadert met name de direct omwonenden actief voor zowel persoonlijke gesprekken als inloop-/informatiebijeenkomsten. Tijdens persoonlijke gesprekken kunnen persoonlijke zaken discreet worden besproken. Bijvoorbeeld de aankoop van vastgoed ten behoeve van het project. Tijdens inloopbijeenkomsten is projectinformatie beschikbaar in de vorm van een kennismarkt. Per thema kunnen omwonenden informatie inwinnen, in gesprek gaan met deskundigen en input geven.
Willen of kunnen omwonenden geen gebruik maken van de inloopbijeenkomsten en de mogelijkheid tot persoonlijke gesprekken? Dan kunnen ze alsnog informatie inwinnen en hun input geven via de participatiewebsite van het project.
Bedrijven Bedrijven in de regio Gouda en Midden-Holland worden deels vertegenwoordigd via bedrijfsplatformen, zoals: Gouda Onderneemt en Midden-Holland Onderneemt. Deze platforms worden bij het project betrokken via stakeholderbijeenkomsten. Daarnaast benadert het project bedrijven ook individueel. Heeft het project direct effect op een bedrijf, bijvoorbeeld omdat grond of vastgoed van het bedrijf moet worden aangekocht voor de uitvoering het project? Dan worden persoonlijke gesprekken gevoerd met deze bedrijven. Net als voor omwonenden geldt ook voor bedrijven dat ze zich op verschillende afstanden van het projecttracé bevinden, maar wel (bijna) allemaal gebruikmaken van de A20 en nabijgelegen infrastructuur.
De bedrijven worden daarnaast actief uitgenodigd voor de inloop-/informatiebijeenkomsten. Ook bedrijven hebben verder de mogelijkheid om gebruik te maken van de participatiewebsite van het project voor het inwinnen van informatie en het leveren van input.
Andere overheden Rijkswaterstaat trekt bij het project samen op met overheden in het projectgebied. De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zuidplas, Waddinxveen en Gouda, de regio Midden-Holland, Veiligheidsregio Hollands Midden, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat zelf zijn vertegenwoordigd in een Ambtelijke Begeleidingsgroep (ABG). Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard behartigt ook de belangen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De gemeenten Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn agendalid van de ABG. De partijen in de ABG krijgen als eerste de beschikking over projectinformatie.
De provincie, gemeenten, het hoogheemraadschap en het Rijk zitten ook in een Bestuurlijke adviesgroep (BAG). De BAG adviseert het project. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft met de regionale bestuurlijke partners op 11 maart 2019 een bestuurlijke overeenkomst getekend. In deze overeenkomst zijn afspraken opgenomen over aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen, zoals het aanpassen van maximumsnelheden. Ook meekoppelkansen, zoals maatregelen die inspelen op de toekomstige klimaatverandering, staan in de overeenkomst.
Belangenorganisaties Belangenorganisaties zoals de ANWB, de Fietsersbond en Natuurmomenten worden betrokken via zogenaamde stakeholdersbijeenkomsten. Dit zijn speciale bijeenkomsten voor genodigden, die los staan van de informatie-/inloopbijeenkomsten waarbij iedereen welkom is. Tijdens de stakeholdersbijeenkomsten wordt informatie gedeeld, vindt interactie plaats en wordt input verzameld.
Gebruikers De gebruikers van het projecttracé zijn deels omwonenden, deels bedrijven en deels weggebruikers die op doorreis zijn. Al deze gebruikers krijgen de gelegenheid om de inloop-/informatiebijeenkomsten bij te wonen. Ook kunnen zij gebruik maken van de participatiewebsite om informatie in te winnen en input te leveren.
Nutsbedrijven Nutsbedrijven nemen een aparte positie in. Zij hebben kennis over (vaak ondergrondse) infrastructuur, zoals kabels en leidingen. Het project overlegt met hen om deze ondergrondse infrastructuur in het projectgebied waar nodig tijdig en op juiste wijze te verleggen. Het project benadert Nutsbedrijven individueel.
Waar vind ik informatie over het project? Deze projectwebsite is de centrale plek voor informatie over het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda. U vindt hier onder andere projectdocumenten, nieuwsbrieven en veel gestelde vragen met bijbehorende antwoorden. In aanvulling op de projectwebsite stelt het project bovendien ten tijde tijde van de participatie een participatiewebsite open. Daarnaast verschijnt er een digitale nieuwsbrief en communiceren we regelmatig via lokale/regionale tv en radio en huis-aan-huisbladen over het project. U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.
Wanneer en hoe kan ik een zienswijze indienen? Binnen de Planuitwerking van het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda kunt u een zienswijze (inhoudelijke reactie) indienen bij Rijkswaterstaat op de publicatie van de tweede fase MER en het Ontwerpprojectbesluit (OPB). Volgens de huidige planning vindt deze publicatie in 2023 plaats. We zullen u via verschillende kanalen (website, huis-aan-huisbladen, enzovoorts) informeren wanneer u een zienswijze kunt indienen, binnen welke termijn dit moet gebeuren en op welke manier(en) dit kan. Een zienswijze indienen kan meestal zowel digitaal, schriftelijk als mondeling.
Op alle vragen over en op alle zienswijzen geeft Rijkswaterstaat een formele, schriftelijke reactie. De zienswijzen en de antwoorden hierop bundelt Rijkswaterstaat in een zogenaamde Nota van Antwoord. Rijkswaterstaat publiceert deze nota wanneer er een definitief Projectbesluit is vastgesteld. Mensen die een zienswijze hebben ingediend, ontvangen de Nota van Antwoord persoonlijk. Rijkswaterstaat neemt de ingediende zienswijzen voor zover ze bruikbaar zijn mee bij het vaststellen van een definitief Projectbesluit.
Wanneer en hoe kan ik in beroep? U kunt binnen de Planuitwerking van het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda in beroep gaan zodra er een definitief Projectbesluit (PB) is. Volgens de huidige planning is het Projectbesluit in 2024 klaar. Een beroep dient bij de Raad van State. U kunt alleen in beroep gaan als u eerder een zienswijze heeft ingediend op het Ontwerpprojectbesluit (OPB).
Wanneer gaat de schop de grond in? Naar verwachting start in 2025 de realisatie van het project.
Waarom duurt dit zo lang? Een groot project vraagt om een zorgvuldig proces waarbij alle belanghebbenden op een goede manier worden betrokken. En dit kost nu eenmaal tijd. Overigens doet Rijkswaterstaat er alles aan om dit proces te versnellen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit ervan. Bij het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda vindt bijvoorbeeld de voorbereiding van de realisatie tegelijkertijd plaats met de Planuitwerking. De verwachting is dat het project hierdoor anderhalf jaar korter duurt dan wanneer de voorbereiding voor de realisatie pas na de Planuitwerking zou plaatsvinden.
Wat is Smart Mobility? Smart Mobility is werken aan de toekomst van mobiliteit. Samen met de markt ontwikkelt Rijkswaterstaat innovatieve oplossingen die bijdragen aan een veiliger verkeer, betere bereikbaarheid en een betere leefomgeving. Daarbij kunt u denken aan allerlei systemen in auto’s en zelfs aan zelfrijdende auto’s, maar ook aan maatregelen als het gebruik van intelligente verkeersregelinstallaties, toerit-doseerinstallaties of wisselbewegwijzering.
Hoe wordt Smart Mobility toegepast bij dit project? De toepassing van Smart Mobility wordt onderzocht als aanvullende bereikbaarheidsmaatregel, zoals de minister heeft afgesproken met de regionaal bestuurlijke partners. De Verkeersonderneming bestudeert of een pakket aan mobiliteitsmanagementmaatregelen kan bijdragen aan een betere doorstroming en daarmee ook aan een betere veiligheid. Meer over een eerste maatregelenpakket wordt medio 2021 verwacht.
Kijken jullie ook naar meekoppelkansen en regiowensen? Op dezelfde dag dat de minister een Voorkeursalternatief vaststelde (11 maart 2019), heeft ze een bestuurlijke overeenkomst getekend met regionale partners binnen het project. Het gaat om de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zuidplas, Gouda, Waddinxveen en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In deze overeenkomst zijn afspraken opgenomen over aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen, zoals het toepassen van mobiliteitsmanagementmaatregelen. Ook meekoppelkansen, zoals maatregelen die inspelen op de toekomstige klimaatverandering, staan in de overeenkomst. Waarom wordt er niet meer ingezet op openbaar vervoer om de verkeersproblemen op te lossen? Onder de noemer van aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen, zoals de minister heeft afgesproken met de regionaal bestuurlijke partners, wordt door De Verkeersonderneming gestudeerd op een maatregelenpakket ter bevordering van mobiliteitsmanagement. Daarbij wordt onder andere gekeken of weggebruikers gestimuleerd kunnen worden om meer thuis te werken of meer gebruik te maken van openbaar vervoer. Meer over een eerste maatregelenpakket wordt medio 2021 verwacht.
Waarom wordt er een Milieueffectrapport (MER) opgesteld? Het milieueffectrapport (MER) brengt de milieueffecten van de beoogde maatregelen voor de A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda in kaart. Het doel is om het milieu een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over het project. Per maatregel wordt aangegeven wat naar verwachting het effect is op het milieu. Het MER wordt meegenomen bij het besluit of geplande maatregelen wel of niet moeten doorgaan. Voor het MER in de Planuitwerkingsfase wordt het MER uit de Verkenningsfase van het project uitgewerkt en aangevuld met uitkomsten van nieuwe onderzoeken. Wat betekent de stikstofdiscussie voor het project? In de Verkenning is onderzocht wat de stikstofeffecten zijn in een straal van 5 kilometer rondom het projecttracé. Daaruit is gebleken dat de toenmalige stikstofdiscussie geen belemmeringen oplevert voor het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda, omdat de projecteffecten geen Natura 2000-gebied treft. Het meest nabij gelegen Natura 2000-gebied zijn de Reeuwijkse plassen. In de Planuitwerking zal het ingenieursbureau nog nader studeren op effecten van stikstof, met de dan geldende uitgangspunten.
Geldt voor dit project de nieuwe Omgevingswet? Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zo is het straks bijvoorbeeld makkelijker om bouwprojecten te starten. Inwerkingtreding van de Omgevingswet staat gepland op 1 juli 2022. De planuitwerking van het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda is inmiddels gestart. Daarbij gaan we al uit van de Omgevingswet, omdat op het moment dat het Ontwerpprojectbesluit (OPB) in 2023 wordt genomen de nieuwe wet al in werking is getreden. Als de Omgevingswet toch op een later moment in werking treedt, bekijken we of we alsnog gebruik kunnen maken van de nu nog geldende Tracéwet.
Voor burgers en andere belanghebbenden bij het project zal de overgang naar de Omgevingswet weinig verschil maken. Zowel voor de Tracéwet als de Omgevingswet geldt dat inspraak, het indienen van een zienswijze op het ontwerpbesluit en beroep tegen het definitieve besluit mogelijk zijn. Alleen de benamingen van de formele projectstappen verschillen bij de twee wetten. In de huidige Tracéwet spreekt men van een Ontwerptracébesluit (OTB) en Tracébesluit (TB) en bij de nieuwe Omgevingswet spreken we van een Ontwerpprojectbesluit (OPB) en Projectbesluit (PB).
U kunt hier meer lezen over de Omgevingswet. Waar kan ik terecht met vragen over geluidsoverlast en luchtkwaliteit in de huidige situatie? Als dit over de rijksweg gaat, kunt u contact opnemen met het algemene nummer van Rijkswaterstaat: 0800 8002.
Waarom vinden er nu al onderzoeken plaats rond en op de A20? De werkzaamheden die nu gebeuren gebruikt het project voor het ontwerp en voor het voorbereiden van de aanbesteding van het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel-Gouda. Door deze onderzoeken nu al uit te voeren, kunnen we eventuele risico’s die uit de onderzoeken komen op tijd aanpakken. Ook helpen de uitkomsten van de onderzoeken ons om betere besluiten te nemen in het vervolg van het project.
Welke onderzoeken worden er uitgevoerd? We hebben al onderzoeken uitgevoerd naar de flora (dieren) en fauna (planten) in het gebied. Er vinden nu vervolgonderzoeken plaats naar deze onderwerpen. Andere onderzoeken die we gaan uitvoeren, zijn:
Hoelang duren de onderzoeken die nu plaatsvinden? De voorbereidende onderzoeken in het gebied van het project gebeuren van het najaar van 2021 tot eind 2022. Hierna zullen we waarschijnlijk nog vervolgonderzoeken gaan doen.
Welke overlast geven deze onderzoeken? Rijkswaterstaat streeft ernaar om de werkzaamheden met zo weinig mogelijk hinder uit te voeren. Voor de veiligheid van weggebruikers en de medewerkers nemen we verkeersmaatregelen op locaties waar het onderzoek op of net naast de weg plaatsvindt. Het is mogelijk dat er tijdelijke afsluitingen nodig zijn. Bijvoorbeeld een weg die we voor een deel afsluiten of een afrit van de A20 die we helemaal afsluiten. We verwachten op dit moment niet dat er afsluitingen nodig zijn van gemeentelijke of provinciale wegen.Als er wegafsluitingen nodig zijn om het onderzoek te kunnen uitvoeren, kunt u deze vinden op de website www.vananaarbeter.nl.
Wordt er ook ’s avonds en ’s nachts gewerkt? Rijkswaterstaat streeft ernaar de werkzaamheden aan de A20 zoveel mogelijk overdag uit te voeren. Om de hinder voor weggebruikers te beperken, werken we bij wegafsluitingen ook ’s avonds en ’s nachts.
Waar kan ik terecht met extra vragen over het project en de onderzoeken die plaatsvinden? U kunt al uw vragen stellen bij de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002 of per e-mail.
Ik heb schade door de onderzoeken/werkzaamheden, wie kan ik daarvoor benaderen?U kunt uw schade melden bij 0800-8002. Wij zorgen ervoor dat uw melding bij de juiste persoon terechtkomt.
Hoe moet ik mij opstellen tijdens de onderzoeken/werkzaamheden? We vragen u voor uw en onze veiligheid om tijdens de werkzaamheden een veilige afstand te houden tot onze medewerkers en hun materieel. Heeft u vragen aan een medewerker? Wacht dan tot hij of zij naar u toekomt. U kunt onze medewerkers herkennen aan het veiligheidshesje of de veiligheidsjas die ze dragen.
Hoe kan ik contact opnemen met het projectteam? Via de knop ‘Contact’ rechtsboven op deze projectwebsite kunt u contact opnemen met het projectteam A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.